Doczekałam się tak bardzo upragnionej soboty. Miała być leniwa, w łóżku, pod kocem i kubełkiem czegoś ciepłego, a wyszło jak zwykle. Czas ucieka mi przez palce. Nie wiem kiedy tak prawdziwie wypocznę.
Dla wyciszenia zaszywam się w kuchni i napawam się aromatem jabłek i cynamonu. Zwalniam na chwilę zabójcze tempo i piekę ciasto. Tym razem ze słuszną porcją kruszonki ;)
Ciasto z jabłkami i kruszonką (źródło, z drobnymi zmianami)
Składniki:
- 300g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150g cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 3 jajka
- 2 średniej wielkości jabłka
- 100g mąki
- 80g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100g zimnego masła
Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać jabłka, wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180st. C przez około godzinę.
Dla mnie jeśli ciasto drożdżowe to tylko z kruszonką:)
OdpowiedzUsuńciasta z dużą ilością kruszonki są zdecydowanie najlepsze, a jeszcze z dodatkiem jabłka, mniam<3
OdpowiedzUsuńOch, z kruszonką! <3
OdpowiedzUsuńmam ochotę na kawałek tego cudnego ciasta!
OdpowiedzUsuńfajne ciacho , uwielbiam jabłka i szczególną miłością darzę kruszonki ;p
OdpowiedzUsuńWitam:) Ja stawiam dopiero pierwsze kroki jeżeli chodzi o wypieki, dlatego staram się wybierać w miarę łatwe przepisy... a ten okazał się po prostu REWELACYJNY:) Ciasto wyszło palce lizać a cały czas przygotowania nie zajął nawet 20 minut:) Polecam wszystkim i życzę SMACZNEGO :)
OdpowiedzUsuńIza :)