sobota, 29 września 2012

Ciasto z jabłkami i kruszonką



Doczekałam się tak bardzo upragnionej soboty. Miała być leniwa, w łóżku, pod kocem i kubełkiem czegoś ciepłego, a wyszło jak zwykle. Czas ucieka mi przez palce. Nie wiem kiedy tak prawdziwie wypocznę.
Dla wyciszenia zaszywam się w kuchni i napawam się aromatem jabłek i cynamonu. Zwalniam na chwilę zabójcze tempo i piekę ciasto. Tym razem ze słuszną porcją kruszonki ;)

Ciasto z jabłkami i kruszonką (źródło, z drobnymi zmianami)
Składniki:
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 2 średniej wielkości jabłka  
Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 80g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100g zimnego masła

Wymieszać razem mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Dodać drobno pokrojone masło, przez chwilę rozcierać masło palcami z mąką, a następnie zagnieść, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cynamonem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Do drugiej miski wsypać cukier, wlać olej, dodać jajka zmiksować krótko, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Dodać jabłka, wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180st. C przez około godzinę.



6 komentarzy:

  1. Dla mnie jeśli ciasto drożdżowe to tylko z kruszonką:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasta z dużą ilością kruszonki są zdecydowanie najlepsze, a jeszcze z dodatkiem jabłka, mniam<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, z kruszonką! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. mam ochotę na kawałek tego cudnego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne ciacho , uwielbiam jabłka i szczególną miłością darzę kruszonki ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam:) Ja stawiam dopiero pierwsze kroki jeżeli chodzi o wypieki, dlatego staram się wybierać w miarę łatwe przepisy... a ten okazał się po prostu REWELACYJNY:) Ciasto wyszło palce lizać a cały czas przygotowania nie zajął nawet 20 minut:) Polecam wszystkim i życzę SMACZNEGO :)
    Iza :)

    OdpowiedzUsuń