Dziś zapragnęłam upiec ciasto. Czekoladowe.
Sięgnęłam po mój różowy zeszyt z przepisami z gazet, odnalazlam odpowiedni, zakasałam rękawy i zabrałam się do roboty.
Ciasto czekoladowe
- 4 jajka
- 2 szklanki cukru (dałam 1,5)
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wody
- kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki rumu lub koniaku (ew. zapach rumowy)
- garść bakalii (opcjonalnie, ja nie dałam)
Do rondelka wlej wodę, włóż pokrojoną margarynę, wsyp cukier i kakao. Podgrzewaj, mieszaąc, aż wszystko się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. gdy masa będzie chłodna, doda mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, rum, bakalie i ubitą na szytwno pianę z białek. Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Piecz przez ok. 60min w 180st.C.
Ale cudnie wyrośnięta :) Jak smakowała?
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie! mocno czekoladowe smaki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńciasto na niedzielę, pyszne.
OdpowiedzUsuńWpraszam się:D
OdpowiedzUsuńJak fajnie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńJakie wyrośnięte, pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawałek :D
mmm czekoladowe i pięknie wyrośnięte *.* pychotka!
OdpowiedzUsuńTen kominek na wierzchu zrobił na mnie wrażenie:)
OdpowiedzUsuńMięciutkie,czekoladowe.. w sam raz:)
w tym momencie zapragnęłam przez Ciebie solidnego kawałka takiego ciacha!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńoj to ciacho ci na prawdę wyszło ,wygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuńCiasta czekoladowe mogę jeść bez przerwy ;) Świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńFajna górka wyszła :) Uwielbiam takie mocno czekoladowe ciacha!
OdpowiedzUsuńWłasnie piekę :) Masa się studzi ale będę eksperymentować bo zamiast rumu dodam aromat pomarańczowy albo migdałowy, rumowego nie mogłam niestety nigdzie dostać. Zamiast bakali wsypię mieszankę keksową hmm.. mam nadzieje ze się uda ;p
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto świetne :))
Zapomniałem dopisać.
OdpowiedzUsuńDo masy kakaowej dodałem 3 łyżki mleka w proszku , a do całej masy kieliszek wódki i suszoną żurawinę.
Polecam