środa, 18 lipca 2012

Muffiny kakaowe z bananami

W koszyku na owoce leżały dwa banany. Z początku żółte, ładne, dojrzałe. Z dnia na dzień brązowiały, ale nadal nie było na nie chętnych.
- Będziesz jadła te banany? - spytałam siostry dziś rano, gdy się obudziła. Dobra, nie rano, o czternastej.
- Taaak - machnęła ręką.
- To zrobię muffiny, dawno nic nie piekłam.



Kakaowe muffiny z bananami i płatkami migdałowymi
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • jajko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki stopionego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 2 banany
  • płatki migdałowe
W dwóch osobnych naczyniach mieszamy suche i mokre składniki. Następnie łączymy je razem. Banany obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do masy. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy ciastem. Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 st. przez ok. 20-30 minut.



Za oknem ciągle pada, a jak nie pada, to wygląda, jakby miało za chwilę padać. Słonko sobie od nas poszło, na urlop gdzieś nad Morze Śródziemne. A co u mnie? Wstaję codziennie rano, stawiam czoła chorobie. Jak narazie ciężko wskazać zwycięzcę.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam <3 z bananami są świetne i ten zapach, mmm!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, genialnie się prezentują <3 akurat na taką deszczową pogodę, na poprawę nastroju!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super te muffinki :)))

    Prosze o podlinkowanie bannerka, bo link uciekł :) i dziękuję za dodanie przepisu do akcji muffinkowej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, świetnie wyglądają. Zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie jadłam bananowych muffinek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie wyglądają z tymi płatkami migdałowymi :)

    OdpowiedzUsuń