sobota, 28 stycznia 2012

A to baba!

Co można zrobić, bym przestała piec? Nie kupić mąki, po prostu."Możesz upiec coś na sobotę". A więc co? Miałam kaprys na ciasto w keksówce, lubię taki kształt. Ale nie keks, bo raczej nikt za nim nie przepada. Więc jakaś baba. Kolorowa? Marmurkowa!
Przebierałam w przepisach, aż w końcu zdecydowałam się na ten bistro mamy i za nią cytuję.


 Babka marmurkowa

  • 200g masła
  • 200g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki  kakao
  • 2 łyżki śmietany
Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i powoli dodajemy do zmiksowanej masy.
Osobno ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem.

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy kakao i śmietanę.
Jeśli pieczemy w keksówce, to najpierw na spód wylewamy ciasto ciemne a na wierz jasne. Jeśli w kominie i babka będzie po upieczeniu odwracana, to odwrotnie – na spód jasna część, na wierzch ciemna. Ciasto mieszamy widelcem, tak aby po upieczeniu można było zobaczyć smugi (ja zrobiłam to chyba za delikatnie).

Forma powinna być wysmarowana masłem i posypana bułką tartą lub mąką krupczatką. Keksówkę można tylko wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec 50-60 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku (do tzw. „suchego patyczka”)

Babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą.




4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę pysznie! Mam ochotę na kawałek takiego ciasta do popołudniowej kawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wyglada(; sama ostatnio pieklam marmurkowe muffiny.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. To moja ulubiona baba. Świetnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezła ślicznotka z tej babeczki ;P

    OdpowiedzUsuń